Close Menu

RVS Bouten en Moeren

Roestvast staal, in de volksmond roestvrij staal, is een veredeld metaal. RVS bevestigingsmaterialen worden toegepast in een omgeving waar een goede weerstand tegen corrosie nodig is.

Bent u op zoek naar bouten en moeren in Roestvast staal? Dan zit u bij Helma B.V. goed! Wij hebben grote aantallen RVS bouten en moeren in voorraad. Naast roestvaststalen bouten en moeren vindt u bij ons ook roestvaststalen blindklinkmoeren, plaatschroeven, Torx schroeven en nog veel meer RVS bevestigingsmateriaal. Voor ieder project vindt u bij ons dus geschikte bevestigingsmaterialen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of vraag direct een offerte aan voor onze roestvaststalen bouten en moeren.

Roestvrijstalen (Roestvaststalen) bouten en moeren

Kenmerkend voor roestvaststaal is dat het lang houdende, stevige constructies creëert, onder andere door de hoge corrosieweerstand. De treksterkte van RVS bouten is afhankelijk van de maat, maar is kleiner dan die van stalen bouten. Of RVS moeren en bouten geschikt zijn voor uw project is afhankelijk van de te verbinden materialen. Het beste is om te kiezen voor bouten en moeren van hetzelfde materiaal als de te verbinden delen. Wilt u toch bouten van een ander materiaal, dan is een belangrijk punt om op te letten het mogelijke ontstaan van contact corrosie.

Contactcorrosie ook wel galvanische corrosie of bimetallische corrosie genoemd. Contactcorrosie ontstaat tussen de bouten en het te verbinden materiaal. Contactcorrosie treedt op wanneer er sprake is van de volgende drie punten:

 • Wanneer er een groot potentiaalverschil is tussen RVS en het andere materiaal, zoals het geval is bij zink, kan corrosie ontstaan. Edele metalen kunt u dus het best verbinden met andere edele materialen;
 • Wanneer er een relatief groot contactoppervlak is tussen het edele en onedele metaal;
 • Wanneer er een elektrolyt aanwezig is. Dit kan water zijn, maar ook vuil of vet.

Voorkomen van contactcorrosie is het vermijden van ongelijke metaalparen.

Isoleren van metalen op het punt waar ze contact hebben door gebruik te maken van: PVC, teflon of nylon onderlegringen, strips, busjes en dergelijke.

Ook spanningscorrosie kan optreden in bepaalde metalen onder de gelijktijdige inwerking van een corrosief medium en trekspanningen. Het bekendste voorbeeld van scheurvormende spanningscorrosie is chloride spanningscorrosie in roestvast staal. Dit treedt in het algemeen op als wordt voldaan aan drie voorwaarden:

 • Aanwezigheid van chloride in het water. Dit hoeft maar heel weinig te zijn, leidingwater met 50 mg/liter bevat al genoeg chloride.
 • Een temperatuur hoger dan 50-60 °C
 • Aanwezigheid van trekspanningen in het onderdeel. Deze spanningen kunnen ook spanningen ten gevolge van 'koude deformatie' zijn.

RVS bouten in aluminium materialen is dus een betere combinatie dan RVS bouten of moeren in bijvoorbeeld zink. Verzinkte RVS bouten zijn beschermd met een dun laagje zink, waardoor ze beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf, zoals water, vuil of vet.

In ons RVS bouten en moeren assortiment vindt u onder andere:

 • RVS bouten a4;

 • RVS bouten A2

 • RVS Schroeven

 • RVS Inbusbout

 • RVS oogbout

 • Diverse RVS moeren

 • RVS bouten M6 en RVS bouten M8 worden zeer veel gebruikt.

Wilt u weten welke bouten en moeren het best geschikt zijn voor uw project? Neem dan gerust contact met ons op!

Vraag een offerte aan